Wednesday, September 26, 2007

Juoma-automaatti


Olen viime aikoina ollut kiinnostunut omituisesta asiasta, nimittäin juoma-automaateista. Japanissa sellaisia on ulkotiloissa hyvin paljon, mutta Suomessa ainoat tietämäni ulkotiloissa toimivat automaatit löytyvät Helsingin rautatieaseman laitureilta. Mistä moinen puute johtuu, eikö talvipäivänä olisi mukavaa ostaa automaatista tölkillinen kuumaa kahvia vaikka bussia odotellessa?

Tämän ajatuksen kanssa siis lähestyinkin linja-autopysäkkejä hallinnoivaa JCDecauxia ja hieman erityyppisiä enemmänkin sisätiloihin suunniteltuja juoma-automaatteja hoitavaan Selectaan. JCDecaux jätti kohteliaasti vastaamatta kysymykseeni. Ei se mitään, olen itsekin varsin huono vastaamaan outoihin sähköpostikyselyihin, varsinkaan jos en osaa sanoa niihin suoralta kädeltä mitään rakentavaa. Selectalta sen sijaan löytyi vähän enemmän yritystä. Sieltä selitettiin että moiset automaatit eivät kestäisi kylmyyttä. Okei, tähän vastaukseen olin yhden illan ajan peräti tyytyväinen, ja koko ajatus meinasi hautautua.

Sitten tuli mieleeni, että löytyyhän Japanistakin Suomen ilmastoa vastaavia paikkoja. "Asahikawa"-nimisessä Hokkaidon kaupungissa lämpötilat ovat tippuneet jopa -41 asteeseen. Silti siellä on juoma-automaatteja. Jos et usko niin alla on netistä varastettu kuva. Eli automaatin laittamisen täytyy olla teknisesti ihan mahdollista, ainakin jos se on kokonaisia lämmitettyjä tölkkejä tarjoavaa tyyppiä, eikä siis Selectan avomallinen tyyppi joka lurauttaa nesteet pahvikuppeihin (jonka lurautusputki sitten epäilemättä jäätyisi käytön jälkeen).



Mutta entäs lainsäädäntö? Suomessahan ei saa kauppaa pitää 24h vuorokaudessa avoinna, koska liikeaikalaki kieltää sen. Tämä sai minut huolestumaan, että kenties liikeaikalaki kieltää sitten samalla pyyhkäisyllä ohimennen myös automaatit. Mutta ei. Liikeaikalain 4§ sanoo, että laki ei koske automaatteja. Banzai!

Mutta miten sitten tuommoisen automaatin voi pystyttää, kenen lupa siihen tarvitaan? Ajattelin että kenties Tampereen kaupunkisuunnittelu osaisi kertoa ainakin Tampereen osalta jotain tuosta, joten otin heihin yhteyttä. Sain kaupunkikuva-arkkitehdiltä (hieno titteli!) vastauksen, että jos maapläntti on kaupungin omistuksessa, niin silloin lupaa voi mennä rukoilemaan kiinteistötoimelta, jos taas joku yksityinen omistaa maan, pitää lupa saada heiltä. Kuulostaa siis aivan mahdolliselta.

Mutta tämä kaikkihan tarkoittaa korkeintaan, että mitkään fysiikan tai yhteiskunnan lait eivät automaatin pystyttämistä kiellä, mutta entäs rahan laki? Luulen että tässä viimeistään tulee kolahdus. Ei varmaankaan olisi kovin kannattavaa :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home