Wednesday, May 02, 2007

Katana

Katana-miekat ovat viime aikoina kiinnostaneet. Niihin liittyy paljon mielenkiintoista historiaa ja niiden valmistus on edelleen varsin mystistä. Wikipediasta voi lukea asiasta tarkemmin, mutta pari mielenkiintoista juttua pulpahtaa heti mieleen. Ensinnäkin katanoiden valmistuksessa metallia taotaan yöllä, jotta sen hohdosta voi päätellä oikeat lämpötilat. Kuulostaa aika tunnelmalliselta valmistaa moista legendaarista taisteluvälinettä Japanin yössä. Toinen mielenkiintoinen seikka oli, että katanassa on tietty osa, jota ei koskaan saisi puhdistaa. Jos sen erehdyksessä menee putsaamaan, tippuu katanan arvo puoleen.

katana
Kuvan otti Shodan.
Japanissa ollessani (opiskelin Tokiossa yliopistossa) kävin varta vasten katana-museossa. Kutsuin mukaan silloisen luokkakaverinkin, sillä ajattelin että museo olisi varmasti varsin vaikuttava. Sinne oli hieman vaikeaa löytää, täytyi mennä junalla outoon kaupunginosaan ja siellä etsiä kartan kanssa. Museon pääsymaksu oli hieman korkea, mutta itse näyttelytila oli kuitenkin vain yhden huoneen kokoinen. Itse katanat olivat kyllä vaikuttavia. Koska en ole katana-asiantuntija, jäi kuitenkin lähinnä mieleen vain niiden valossa kiiltelevät terät ja hienot koristelut ja merkinnät, sekä niiden aarremainen rahallinen arvo.

Katanoita muuten edelleenkin valmistetaan. Pystyisin luultavasti hankkimaankin niitä jos joku haluaa, nimittäin otin yhteyttä kuuluisaan katana-valmistajaan, ja he lupasivat toimittaa niitä Suomeenkin. Verkkokaupan alaosasta löytyy mailiosoitteeni. En ole vielä yhtäkään Suomeen tuonut, joten en aivan varmuudella osaa sanoa, onko se edes sallittua, mutta olen valmis yrittämään.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home