Friday, June 15, 2007

Heroes-sarjan "Japani"


Jos voisit saada jonkin erikoiskyvyn, minkä haluaisit? Amerikkalainen "Heroes"-niminen televisiosarja kertoo päältäpäin aivan tavallisista ihmisistä, joilta kuitenkin paljastuu erikoisia taitoja. Eräs hahmo pystyy menemään seinien läpi, toiset lentämään, eräs jopa maalaamaan tulevaisuuden. Itse varmaankin valitsisin Hiro Nakamuran kyvyn, hän nimittäin pystyy hallitsemaan aika-avaruutta, siirtämään itsensä toisiin paikkoihin ja aikoihin (sekä tekemään JoJo's Bizarre Adventure -tyylisen ajanpysäytystrikin).

Hassua sarjassa on kuitenkin Japanin ja japanilaisten hahmojen feikkiys. Sarjassa ei taideta missään vaiheessa mitenkään erityisesti väittää, että Hiro Nakamuran ystävä Ando Masahashi olisi japanilainen, mutta sellaisen käsityksen helposti saa. Kun aloin seurata sarjaa, olin alussa hieman masentunut, sillä en ymmärtänyt mitä Hiron ystävä Ando oikein puhuu. Myöhemmin minulle selvisi, että todellisuudessa Andoa esittävä James Kyson Lee onkin Etelä-Koreasta ja puhuu japania varsin vahvalla aksentilla. Siksi en siis tajunnut mitään. Hiro sentään osaa puhua japania hyvin, ja Hiroa esittävä Masi Oka onkin syntynyt Japanissa, vaikka tosin muuttikin sieltä pois jo kuusivuotiaana.

Aivan sarjan alussa parivaljakko on "Japanissa". Tässä vaiheessa feikkiys muuttuu jo hauskaksi, sillä sarjan "Japani" on todella outo. Hiro ja Ando kävelevät rautatieasemalla, jota voisi ehkä kuvitella Japaniksi, mutta jotenkin kuitenkin tuntuu, että jotakin on pielessä. Myöhemmin heidän kävellessään kadulla, paljastuu liikeyritysten mainosjulisteista, että missään Japanissa ei oikeasti olla. Merkit on kirjoitettu julisteisiin hyvin oudosti, teksti on liian ohutta ja kaikki tuntuu muutenkin jotenkin väärältä.

Eihän tällä oikeasti mitään merkitystä ole, koska ei 99% katsojista kuitenkaan huomaa minkään olevan pielessä. Tilanne on vähän sama kuin Memoirs of a Geisha -leffassa, jossa geisha ei ole japanilainen, vaan geishan osaa esittääkin kiinalainen Zhang Ziyi. Tämän voi melko hyvän leffan ja Zhang Ziyi -fanitukseni ansiosta antaa vielä anteeksi, mutta onhan se kuitenkin vähän sama, kuin jos amerikkalaiset tekisivät elokuvan talvisodasta, mutta pääosan esittäjiksi otettaisiinkin vaikka italialainen suomea hurjalla aksentilla sopertava näyttelijä.

Mikään ei tosin ole tainnut vielä voittaa sitä, kun Tom Cruise yritti olla samurai.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home